In het voormalige TNO onderzoekgebouw waande je jezelf in de wereld van CSI; lange gangen met labs waarbij geheimhouding centraal stond. Het gesloten gebouw is getransformeerd naar een open en uitnodigende leeromgeving voor 2.500 studenten van Fontys Technology & Innovation. Studio Groen+Schild heeft in samenwerking met architecten|en|en en EGM architecten het ontwerp gemaakt voor de renovatie en verduurzaming van het gebouw.
De lange gangen zijn op strategische plekken opengebroken door het verwijderen van de binnenwanden. Hierdoor is ruimte ontstaan voor leerpleinen. Deze zogenaamde Maker Spaces zijn dé plekken waar studenten elkaar ontmoeten en samen studeren. De kern van het interieurontwerp is het verbinden van deze leerpleinen. Dit is vormgegeven met een zwart stalen frame, een lint, dat in het hele gebouw zichtbaar is. Het frame biedt de studenten de mogelijkheid om te communiceren wie ze zijn en wat ze doen. LED schermen, prikborden, een boekenkast en een heuse kas, weerspiegelen de identiteit van de verschillende instituten.
De ontmoetingsplekken van de drie opleidingen zijn door het lint letterlijk met elkaar verbonden.
Het hart van het onderwijsgebouw wordt gevormd door het atrium. Deze ruimte is met een aantal Zweinstein-achtige trappen getransformeerd tot een dynamisch open gebied; het visitekaartje van Fontys T&I.
Een inspirerende plek waar studenten, docenten en bezoekers elkaar ontmoeten.

Fotografie: Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Projectteam Studio Groen+Schild:
Dyneke Kuiken, Ellen Schild, Loran Kampen, Rosanne Bommartini, Thijs Bongers