Op het Amsterdam Science Park biedt LAB42 ruimte aan de Faculteit Informatiewetenschappen en het Innovatiecentrum Kunstmatige Intelligentie van de Universiteit van Amsterdam. Het is het nieuwe thuis voor studenten en experts in een snel groeiende branche. Het gebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, is volledig energieneutraal, circulair en demontabel.

Dat geldt ook voor het interieur. De materialen zijn zo veel mogelijk cradle to cradle en het interieur is zo gemaakt dat het in de toekomst demontabel is. Materialen van het bouwkundig interieur, de vaste en de losse inrichting, zijn van elkaar te scheiden en weer herbruikbaar.

Een hoog en licht atrium gaat diagonaal door het hele gebouw. Meerdere vides en een brug verbinden werklandschappen voor docenten en studenten. Van beneden naar boven wordt het gebouw steeds rustiger. Dynamiek is vooral te vinden op de begane grond waar het werkcafé, een winkel en studiewerkplekken te vinden zijn. Bovenin het gebouw zijn de plekken waar je geconcentreerd kan werken. Op de eerste en tweede verdieping zijn onderwijsruimtes en collegezalen. De overige verdiepingen zijn voorzien van vergaderruimtes, overlegplekken, ontmoetingsplekken en AI-labs.

Het interieur is bijzonder qua kleurgebruik. Vier kleurpaletten met de namen Energy, Creative, Growth en Intelligence, maken de verschillende plakken in het gebouw sfeervol en herkenbaar. In dit interieur hebben we veel groen toegepast. Niet in kleine plantenbakken, maar in een groene wand van formaat en echt grote ronde boombakken. Goed voor de akoestiek en voor de gezondheid. LAB42 is een echt laboratorium geworden, een onderzoeksinstituut en een werkplaats in één: een plek die studenten uitdaagt en ideeën laat bloeien.

Fotografie: Jannes Linders en Rosanne Bommartini

Projectteam Studio Groen+Schild:
Ellen Schild, Loran Kampen, Rosanne Bommartini, Kim Mazeland, Thijs Bongers