De voormalige BAT sigarettenfabriek in Zevenaar heeft een nieuwe bestemming gekregen. De indrukwekkende productiehal uit 1952 is getransformeerd naar een multifunctioneel gebouw voor diverse culturele en sociaal-maatschappelijke organisaties. De bibliotheek, het Liemers Museum, Filmhuis Zevenaar, Caleidoz Welzijn, Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg, RSD de Liemers en de gemeente Zevenaar bieden hier sociale, culturele en educatieve programma’s aan voor de bewoners van De Liemers.

Vertrekpunt voor het ontwerp was het behoud van het industrieel erfgoed. De hal is helder van opzet met lange zichtlijnen, grote daklichten en een indrukwekkende staalconstructie. De fabrieksvloer, plafonds en leidingen zijn overal in het zicht gebleven waardoor de sfeer van de fabriek nog steeds goed voelbaar is.
Drie grote houten volumes nemen een prominente plek in de hal in. Hierin zitten twee filmzalen en een horecakeuken. Aan de noordzijde van het gebouw heeft de bibliotheek zijn intrek genomen in een dubbelhoge ruimte. De plafondhoge boekenkasten benadrukken deze hoogte. De grote evenementenruimte, onderdeel van het horecaconcept, is flexibel in te richten voor bijeenkomsten, festivals, beurzen en concerten.

Duurzaamheid is hier geen toverwoord maar overal in het project toegepast. Te beginnen met de herbestemming van de productiehal zelf. De houten volumes zijn bekleed met oude vloerdelen uit een slooppand. Het ruitpatroon, geïnspireerd op het ruitvormige metselwerk in de voorgevel, geeft deze bekleding een eigen karakter. Oude overheaddeuren uit de gesloopte hallen achter HAL12 zijn hergebruikt in de evenementenruimte. De losse inrichting in de bibliotheek en de horeca bestaat met name uit tweedehands meubilair. Bestaande elementen zijn aangevuld met innovatieve nieuwe onderdelen zoals armaturen met LED verlichting. Het geeft een mooie mix van oud en nieuw.

Fotografie: Mike Bink

Projectteam Studio Groen+Schild:
Ellen Schild, Thijs Bongers, Rosanne Bommartini