Erfgoed Leiden en Omstreken is dé plek van mensen met hart voor het verleden. De organisatie beheert de historische archieven en het archeologisch depot van Leiden en adviseert over de omgang met cultuurhistorische waarden in de ruimtelijke omgeving.
De organisatie is gehuisvest in een cluster van gebouwen waaronder een rijks- en een gemeentelijk monument. Op het gebied van duurzaamheid, functionaliteit en uitstraling voldoen de gebouwen niet meer. Studio Groen+Schild en VDNDP wonnen de selectie voor de revitalisatie van de panden.
Verduurzamen ven monumenten is één van de thema’s waar ELO aan werkt. De eigen panden zijn een belangrijke plek om te laten zien hoe dit op een goede manier kan zonder de monumentale waarde van de gebouwen aan te tasten. De gevels en daken worden geïsoleerd en de gevelopeningen worden van achterzetramen voorzien. Zorgvuldige details zorgen voor een afgewogen beeld.
Bij binnenkomst zie je in de huidige situatie niet waar de organisatie voor staat. Het erfgoed is niet zichtbaar. De grootste architectonische ingreep bevindt zich daarom in het entreegebied. De ruimte wordt doorgebroken waardoor er lange zichtlijnen en een museale route ontstaan. Een lange kastenwand, het lint, wordt de expositieruimte in het gebouw. Erfgoed kan hier worden getoond in wisselexposities. Aan het eind van het lint bevindt zich de schatkamer. Een deel van de monumentale depottoren wordt publiek toegankelijk en toont de schatten van Erfgoed Leiden en Omstreken.
Renders: Studio Groen+Schild
Ontwerpteam: Studio Groen+Schild, VDNDP, Linssen