Ingenieursbureau Witteveen+Bos levert adviezen op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. De energieprestatie van het hoofdkantoor in Deventer strookte niet meer met de ambitie van de organisatie op het gebied van duurzaamheid en is grondig gerenoveerd. De energiezuinigheid van het gebouw uit 1975 is hierdoor aanzienlijk verbeterd, van label E naar A+++.
De verduurzaming van het kantoor is gerealiseerd met het na-isoleren van de gevels en 326 zonnepanelen op het dak. Er is een innovatieve warmtepomp toegepast en het gebouw is nu gasloos, terwijl eerder 55.000m3 gas per jaar werd verbruikt. Met het nieuwe werkplekconcept is het aantal werkplekken gestegen van 240 naar 350 waardoor het gemiddelde energieverbruik per werknemer aanzienlijk is gedaald. Naast deze verduurzaming was het verbinden van de twee bouwdelen een uitdrukkelijke wens. Een mooie ruimtelijke puzzel. Het bestaande betonnen trappenhuis is gesloopt en vervangen door een transparant bouwdeel in staal en glas met nieuwe stalen trappen. Aan de buitengevel zijn staaldraden gespannen. In de zomermaanden zorgt groene zonwering van gele hop voor verkoeling van het binnenklimaat. De identiteit van het ingenieursbureau is vormgegeven door de nieuwe constructies en installaties in het zicht te laten. Op de begane grond is het bestaande gesloten systeemplafond verwijderd en door het nieuwe houten lattenplafond met een open structuur is alle techniek zichtbaar.

Fotografie: Viorica Cernica, Houdbaar en Mike Bink

Projectteam Studio Groen+Schild:
Ellen Schild, Loran Kampen, Thijs Bongers, Wilfred van Westerhuis