De Rijksuniversiteit Groningen brengt in 2023 alle partijen die een sleutelrol spelen in het aanjagen van interdisciplinair en innovatief onderwijs onder één dak. Op de nieuwe locatie, met als werktitel ‘House of Connections’, verenigt de RUG straks alle medewerkers van haar zogenoemde ‘verbindende voorhoede’.

En dat op een schitterende plek; in het Groot Handelshuis midden in het centrum van Groningen. Voor twee verdiepingen van het voormalige V&D gebouw heeft Studio Groen+Schild een optimaal flexibel interieur ontworpen. Een slim grid maakt de ruimtes snel aanpasbaar, dynamisch en multifunctioneel.

De kern van het ontwerp bestaat uit een stalen grid van rails aan het plafond. Hieraan kunnen panelen, wandelementen en gordijnen hangen. Met deze elementen zijn grotere en kleinere ruimtes te maken. De afwerking van de wandelementen is gebaseerd op de thema’s waar aan gewerkt wordt. Een paar voorbeelden; bio-laminaat gras panelen voor duurzaamheid, iriserend staal voor energie, een driedimensionale bladstructuur voor gezondheid en interactieve flip-it panelen voor sociologie.

Met verrijdbare interieurelementen en losse inrichting kunnen studenten en medewerkers de ruimte creëren die ze op dat moment nodig hebben, plug and play. De ene week kun je hier binnenlopen voor een expositie over oplossingen voor een duurzame samenleving, de volgende week biedt het interieur plaats aan honderd bezoekers van een conferentie over gezond ouder worden.

Renders Architectuur: De Zwarte Hond Renders Interieur: Studio Groen+Schild

Projectteam Studio Groen+Schild:
Ellen Schild, Loran Kampen, Rosanne Bommartini, Elkie Goos, Thijs Bongers, Dyneke Kuiken