Het Oversticht adviseert over de ruimtelijke kwaliteit van onze leefomgeving met een focus op omgevingskwaliteit, erfgoed en duurzaamheid. De organisatie is gehuisvest in een tweetal prachtige pakhuizen in de binnenstad van Zwolle. Bouwkundig, installatietechnisch en op het gebied van duurzaamheid zijn de panden verouderd en de werkomgeving voldoet niet meer aan de huidige wensen. Daarnaast heeft Het Oversticht minder ruimte nodig doordat er meer hybride wordt gewerkt. Natuur en Milieu Overijssel, een organisatie waar Het Oversticht veel mee samenwerkt, zocht kantoorruimte en zal verhuizen naar de pakhuizen.

Het werkveld van beide organisaties vraagt om een zorgvuldige verduurzaming van de panden. Het eindresultaat moet straks echt een visitekaartje zijn. De gevels en daken van de twee gebouwen worden aan de binnenzijde geïsoleerd, de kozijnen voorzien van achterzetramen. De gasgestookte cv wordt vervangen door een warmtepomp. Het verduurzamen van monumentale gebouwen is kostentechnisch en esthetisch een uitdaging. In een bouwteam, bestaande uit de opdrachtgever, aannemer, installateur en Studio Groen+Schild als architect, zijn diverse varianten onderzocht en oplossingen ontwikkeld die kwalitatief goed passen bij het rijksmonument en binnen budget te realiseren zijn.

Het werken in het pand wordt ook echt een visitekaartje. Op de begane grond staan interactie en samenwerken centraal. Een eet-werkcaf├ę en vergaderruimtes staan in open verbinding met elkaar. Op de verdiepingen zijn werkplekken voor communicatie en concentratie gerealiseerd. Hoe hoger in het gebouw hoe rustiger het wordt. Op zolder komen stiltewerkplekken in een bibliotheek met boeken van beide organisaties.

Renders: Studio Groen+Schild

Projectteam Studio Groen+Schild:
Ellen Schild, Thijs Bongers, Elkie Goos