Het Jakoba Mulderhuis is het nieuwe centrum voor de Faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Aan het project heeft een team van ontwerpers gewerkt; de architecten van Powerhouse Company, de Architekten Cie.en Marc Koehler Architects en de interieurarchitecten van Ex Interiors en Studio Groen+Schild.

De ambitie van de Hogeschool van Amsterdam was het creƫren van een omgeving die onderwijs, praktijkgericht onderzoek, en de beroepspraktijk optimaal faciliteert. Daarnaast wil de Faculteit Techniek mensen en techniek verbinden door zichtbaar te maken wat ze doen. Een ruime lichte entreehal verwelkomt je bij binnenkomst. Je maakt direct kennis met de faculteit middels een aantal exposities. Drie frames van gerecycled staal bieden de studenten een plek om te laten zien wie ze zijn, wat ze doen en waar ze voor staan. De ranke stalen frames zijn een thema in het interieur. Ze hebben verschillende afmetingen en komen op diverse plekken voor, op de begane grond en ook op de verdiepingen.

Vanuit de entree kom je in het imposante atrium. De terrassen aan dit atrium vormen de crux van het gebouw. Hier zien studenten elkaar, studenten die misschien wel een heel andere richting volgen dan zijzelf. Het is de plek waar cross-overs tussen verschillende vakgebieden kunnen ontstaan. Flexibiliteit was in dit project het toverwoord. Er wordt meer en meer projectmatig gewerkt, er zijn minder hoorcolleges en studenten werken in communities. Docenten en studenten kunnen zelf hun studieplek vormgeven. Het gekozen meubilair is instelbaar, verrijdbaar en/of verplaatsbaar. Met akoestische gordijnen kunnen ruimtes groter en kleiner worden gemaakt. Het ontworpen interieur is hiermee multifunctioneel en optimaal flexibel.

Fotografie: Sebastian van Damme

Projectteam Studio Groen+Schild:
Ellen Schild, Loran Kampen, Kim Mazeland, Elkie Goos, Rosanne Bommartini, Thijs Bongers